maandag 15 maart 2010

Martha 60 op St. Maarten


De weergoden hebben ons niet de beloofde wind gebracht. Op weg van Dominica naar St. Maarten hebben we 26 uur moeten motorren en alleen de laatste 8 uren van de tocht konden we lekker zeilen.

Tijdens de nacht ruiken we ineens zwavel en een verbrande lucht. We varen langs het eiland Montserrat en herinneren ons dat er onlangs een vulkaanuitbarsting is geweest. Hij smeulde nog na. Heel bizar.

Aan het eind van de tweede dag gooien we ons anker uit in de Simpsom Bay bij St. Maarten. We wachten tot 17.30 uur want dan gaat de brug open en kunnen we naar binnen, naar het lagoon. Het is een heerlijke ervaring om weer door een echte hollandse brug te varen. We wanen ons even in het friese Woudsend.......

Daarmee houdt de vergelijking ook echt op want hier liggen megajachten en is er veel pracht en praal. Wij zijn uitgenodigd om op een van die grote jachten te komen kijken. Erg leuk. Het was de Gloria, een prachtige boot die in Nederland is gebouwd bij Jongert in Enkhuizen. Hier was een vaste bemanning aanwezig van 5 leden en deze boot was nog niet eens de grootste.....


Hoewel we in het nederlands gedeelte van St. Maarten zijn is er weinig wat ons aan Nederland herinnert. Er zijn geen nederlandse kranten te koop, er wordt bijna geen nederlands gesproken. Engels is de gangbare taal en er wordt ook niet met euro's betaald maar met Amerikaanse dollars. Wel is er boerenkool te koop en er zijn bitterballen!

Op St. Maarten komen we tot onze verrassing weer bekende zeilers tegen: Sebastiaan en Rhiannon en hun kinderen en Jeroen en Babette. Ook maken we kennis met Ben en Mieke die met hun Victoire 34 een tocht rond de wereld maken. Met al deze mensen hebben wij Martha's verjaardag uitbundig gevierd. Op een versierde boot. En met de kinderen hebben we een dansje gemaakt op het voordek.

Een aantal dagen is er geen of heel weinig wind. Het wordt dan heel warm. We plaatsen 2 zonnezeiltjes op het dek, één voor de mast en één er achter en 's nachts laten we een ventilatortje boven ons hoofd draaien waardoor we toch kunnen slapen.
Met de auto maken we een rondrit over het eiland. In het franse deel betalen we weer met euro's en er zijn veel terrasjes waar koffie met croissantjes kunnen worden gebruikt. Heerlijk.
We gaan nu naar een marina om de accu's weer es helemaal op te laden en om water te tanken. Daarna vertrekken we naar de British Virgin Islands.

#end

2 opmerkingen:

  1. Ahoi Pjotter, net wat foto's gezien van Simpsom Bay.
    Ziet er prachtig uit. Jammer dat de stilte soms verstoord wordt door de opstijgende en dalende vliegtuigen, want die komen vlak boven je hoofd langs.
    Maar dat zal wel in het niets vallen bij dat uitbundige feest op de gepavoiseerde en met ballonnen versierde boot waar de muziek over het water schalde.
    Hartelijke groet uit een zonnig Ugchelen waar de vogels aan het nestelen zijn en de crocusjes volop bloeien.
    Jan en Anna

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Mart en Kees,
    Heel erg leuk om op deze manier jullie reis mee te beleven. Het klopt toch: Wie verre reizen doet heeft veel te verhalen. Hopen dat jullie nog vele mooi momenten samen beleven. En oh jé Mart jarig geweest? (hier heeft outlook agende ons echt in de steek gelaten) maar niet minder gemeend: Nog Van harte gefeliciteerd! Traditie getrouw zijn Frans en Gea (helaas waren jullie verhingerd) bij ons geweest. Missen jullie wel aan tafel, maar dat komt vast wel weer. Nog veel mooie momenten, tot het volgend verslag.
    Ineke en Peter

    BeantwoordenVerwijderen